Jemma-festivaaleilla kyseenalaistettiin ja kikatettiin

Feministinen sarjakuvatoiminta järjesti Sponssi-tuen avulla syyskuussa Lasipalatsin Akkuna-näyttelytilassa kaksiviikkoisen Jemma-minifestivaalin. Noin kahden vuoden ajan toiminut yhteisömme kokoaa yhteen sarjakuvasta, feminismistä ja antirasismista kiinnostuneita ihmisiä, jotka haluavat osallistua yhteiskunnalliseen keskusteluun taiteen keinoin. Jemma-festivaali oli meille ensimmäinen tilaisuus esitellä toimintaamme laajasti helsinkiläisille nuorille. Emme halunneet rajoittaa festivaalin ohjelmaa pelkästään sarjakuvaan, ja viikon aikana oli mahdollisuus tutustua esimerkiksi kollaasiin, valokuvaan ja uusiovaatteiden tekemiseen. Annoimmekin Jemmalle alaotsikon ”visuaalisen aktivismin minifestivaali”.

Sponssi-tuki mahdollisti meille tilan vuokraamisen aivan kaupungin ytimestä, Lasipalatsista. Halusimme, että kynnys astua ovesta sisään olisi mahdollisimman matala. Häivytimme valkoseinäisen gallerian tuntua ja teimme tilasta olohuonemaisen. Keskellä tilaa oli iso työpöytä, johon kuka tahansa sai milloin vain tulla tekemään sarjakuvaa tai vain hengaamaan. Tarjolla oli erilaisia valmiita tehtäviä, ruutupohjia sekä mielenkiintoisia sarjakuvia luettavaksi. Myimme myös kahvia ja teetä sekä omakustannesarjakuvia, postikortteja, kangaskasseja ja t-paitoja. Näyttelytilan seinillä oli esillä printtejä Helsinki Pride -festivaaleille valmistuneesta sarjakuvanäyttelystä, jossa käsiteltiin seksuaalivähemmistöjä. Saimme erityisesti kansainvälisiltä vierailtamme kiitosta siitä, että tilamme oli ei-kaupallinen ja kaikenlaisille ihmisille vastaanottava.

Jemma-festivaali ajoittui Helsingin sarjakuvafestivaalien ympärille, joten hyödyimme siitä, että sarjakuvasta kiinnostuneita oli liikkeellä tavallista enemmän. Jemmassa vieraili sekä verkostossamme jo toimivia nuoria, nuoria, jotka olivat kuulleet toiminnastamme, mutta eivät olleet vielä uskaltaneet lähteä siihen mukaan sekä kokonaan uusia tuttavuuksia, jotka päätyivät paikan päälle joko sattumalta tai bongattuaan Jemman sarjakuvafestivaalien ohjelmasta. Yksi kuvataidekoulun opettaja toi Jemmaan koko oppilasryhmänsä, jota etenkin Pride-näyttely kiinnosti kovasti. Akkuna-galleriaan mahtuu maksimissaan noin 25 ihmistä, ja useaan otteeseen tupa oli täynnä. Luennoitsijoistamme yleisöä kiinnostivat etenkin ranskalainen Lisa Mandel ja amerikkalainen Anne Elizabeth Moore. Mandelin monipuolisessa tuotannossa on esimerkiksi lapsille ja nuorille suunnattua sarjakuvaa, joiden hahmot rikkovat heteronormia. Moore puolestaan on tehnyt uranuurtavaa työtä tilastotiedon ja sarjakuvan yhdistämisessä, mutta Jemmassa hän kertoi huikein esimerkein siitä, kuinka hän on käyttänyt zinejulkaisemista kansalaisaktivismissa.

Työpajoistamme eniten väkeä veti Ällöilta, jossa tuunattiin seksistisiä ja rasistisia sarjakuvia uuteen uskoon. Työpajan tuloksia on nähtävillä blogissamme osoitteessa http://feministinensarjakuva.sarjakuvablogit.com/2014/09/11/alloilta/. Mukavasti yleisöä saapui myös Mustikka-kollektiivin miniluennoille, joissa 15 minuutin tietoiskut sai kuvittaa luennon jälkeen. Koko festivaaliohjelma löytyy osoitteesta http://feministinensarjakuva.sarjakuvablogit.com/2014/08/13/jemma-visuaalisen-aktivismin-minifestivaali-1-14-9/ .

Kaiken kaikkiaan kaksiviikkoinen Jemma oli meille hauska ja tärkeä kokemus. Saimme suhteellisen pienellä budjetilla aikaan hienon tapahtuman, josta saimme hyvää palautetta. Vaikka kaikki eivät päässeet Lasipalatsiin saakka, toi festivaali toiminnallemme runsaasti lisää näkyvyyttä. Facebook-sivuillamme ja blogissamme vieraili festivaalin aikana ennätysmäärä kiinnostuneita. Jemma osoitti, että toiminnallemme on tilausta ja että kaupunkiin tarvitaan lisää tiloja ja toimintaa, jotka ottavat kaikenlaiset ihmiset tasavertaisesti huomioon.