Arabian Katufestivaali Buffattu 17.5.2014 ylitti kaikki odotukset

Kuva 1. Tapahtuman pääportti.

Buffattu -katutaide valtasi suljetun Hämeentien ja sen ympäristön, räjäyttäen samalla kävijäennätyksen. Viiden tunnin aikana tapahtumassa kävi varovaisestikin arvioiden yli 15 000 ihmistä nauttimassa taiteesta ja auringosta. Katutaiteella haluttiin osoittaa mikä on tämän hetken tilanne Suomessa Street artin osalta kaikessa sen monimuotoisuudessaan (kuva 1).

Buffattu katutaide osiota oli toteuttamassa kolmen hengen tiimi, joka hankki osan maalauspinnoista, maalaustarvikkeet ja pyysi osan artisteista tapahtumaan. Tiimimme koostuu katutaiteesta kiinnostuneista nuorista, jotka haluavat edistää taidetta ja kannustaa artisteja. Tiimimme saapui aamutuimaan paikan päälle pystyttämään maalauspinnat ja jakamaan artisteille maaleja.

Buffattu -katutaiteen näyteikkuna toi näkyviin suomalaisen katutaiteen tämän hetkisen monimuotoisuuden hätkähdyttävästi, täyttäen Hämeentien ennen näkemättömällä kirjolla eri tyylejä. Maalausten taso oli kova ja pintoja maalattiin rekan täysperävaunusta, kuorma-auton, asuntovaunun, pakujen, katutaidevaunun ja seinien kautta esille. Katutaiteen osio oli sijoitettu festivaalille pääväylälle, joten ohikulkijat eivät voineet olla huomaamatta artistien panostusta.

Päivän korkea fiilis näkyi ihmisissä, niin artisteissa kuin tapahtuma kävijöissä. Tapahtuma antoi artisteille mahdollisuuden tutustua toisiinsa, mikä mahdollistaa kollektiivisen työskentelyn jatkossakin. Osalle artisteista tarjottiin tilaustöitä päivän aikana ja positiivista palautetta kuultiin ohikulkijoilta.

Tapahtuman luonne lisäsi positiivisuutta katutaiteen osalta ja arvostusta artisteja kohtaan. Vastaavia tapahtumia järjestetään jatkossakin artistien saamiseksi yhteen ja taiteen tekemisen kannustimena. Artisteista 2/3osaa oli alle 28-vuotiaita nuoria taiteilijoita. Nuorisotoimen rahoitusavustuksella mahdollistimme artisteille maalit tapahtumaan. Haasteellisen ja mielenkiintoisen teki taideosiosta Arcada rekka-auto, jota oli maalaamassa 8 artistia (Kuva 2).

Kuva 2. Arcadan rekka-auto maalauspintana

Artistit saivat muitakin erikoisia maalauskohteita. Asuntovaunu sai uutta väriä pintaan ja omistaja aikoi pitää jatkossa kahvilaa kyseisessä kohteessa (Kuva 3).

Kuva 3. KAhvila-asuntovaunu

Kuva 3. Kahvila-asuntovaunu

Tapahtumassa Artisteja ja tapahtuma kävijöitä viihdytti Bass Camp katusoittajat dj musiikillaan. Taustalla näkyy Jani Tolinin maalaus peräkärryn pintaan (kuva 4).

Kuva 4. Maalaus dj:n tahdittamana

Kuva 4. Maalaus dj:n tahdittamana

Artisteja säät suosivat kyseisenä päivänä. Tapahtuman rajallinen aika klo 12-17 pitivät artistit silti työn täytteisinä. Kuvassa artisti täydessä touhussa ja hengitys suojaimessa maalipölyä vastaan (Kuva 5).

Kuva 5. Artisti työn touhussa.

Kuva 5. Artisti työn touhussa.