Komerot – kadotettujen nuorten tarinoita

kuva Komerot-hankkeesta

kuva Komerot-hankkeesta

Komerot – kadotettujen nuorten tarinoita on valokuvanäyttely syrjäytymisestä. Projekti kertoo kymmenen kotiinsa hautautuneen nuoren tarinan, valokuvien ja haastatteluiden avulla.

Projekti sai alkusysäyksensä jo loppuvuodesta 2011, kun Lilja Tamminen ja Jalmari Eskelinen tapasivat suunnitellakseen uutta hanketta. Komerot oli ollut Liljan mielessä jo jonkin aikaa, ja kaksikko päätti lähteä työstämään ideaa pidemmälle. Mukaan saatiin vielä Unni Leinonen suunnittelemaan näyttelyä ja Thomas Nybergh hoitamaan verkkosivuja.

 

kuva Komerot-hankkeesta

Hankkeen taustalla oli huomio, että vaikka syrjäytyneistä nuorista käytiin mediassa laajaa keskustelua, itse keskustelun kohteena olevat nuoret eivät saaneet puheenvuoroa. Komerot-työryhmä halusi nostaa nämä nuoret mukaan keskusteluun ja tuoda tuoretta näkökulmaa stereotypioiden värittämään kuvaan syrjäytyneistä. Apua hankkeen toteuttamiseksi haettiin ja saatiin Sponssilta.

Hankkeeseen haettiin nuoria verkon kautta, sillä se on heidän yleisin kommunikointikanavansa. Työryhmä teki lomakkeen, jolla vapaaehtoiset nuoret (tai sopivan nuoren tuntevat) saattoivat ilmoittautua hankkeeseen. Kevään ja kesän 2012 aikana Lilja ja Jalmari vierailivat ilmoittautuneiden nuorten kodeissa, tekemässä haastatteluita ja valokuvaamassa sekä nuoria että heidän asuntojaan. Materiaalista koottiin näyttely, joka oli esillä kulttuurikeskus Luckanissa 8.1.-22.2.2013. Pelkästään avajaisiin osallistui toistasataa ihmistä.

Hanke herätti huomiota mediassa, ja Lilja kutsuttiin mukaan Ajankohtaisen kakkosen syrjäytymistä käsittelevään teemailtaan. Kyseisessä ohjelmassa myös nähtiin otteita Komerot-hankkeesta. Komeroista oli juttua myös mm. Keski-Suomalainen-, Meidän Perhe-, Kirkko ja Kaupunki- ja Rönsy -lehdissä sekä muutamassa blogissa. Ylen sivuilla keskusteluun aiheesta tuli yli 100 kommenttia: http://yle.fi/uutiset/kokemuksia_nuorten_komeroitumisesta/6385281

Komerot-hankkeesta on nyt myös ilmestynyt valokuvakirja, joka rahoitettiin Suomen ensimmäisen yhteisörahoituspalvelun mesenaatti.me:n kautta. Komeroihin voit tutustua lisää osoitteessa www.komerot.fi.

kuva Komerot-hankkeesta

 

Linkkejä:

www.komerot.fi

www.facebook.com/komerot

www.mesenaatti.me/projects/komerot

http://yle.fi/uutiset/kuvagalleria_yha_useampi_nuori_komeroituu_kotiin/6383531

http://yhteensopivuustila.wordpress.com/2013/01/06/komerot-kadotettujen-nuorten-tarinoita/

 

Teksti: Jalmari Eskelinen