Klubin ja festarin verran silkkaa Ruttoa

Onko haaveissasi järjestää vaikka oma rokkiklubi tai festivaali? Idea on loistava, mutta totuus on että oman musiikkitapahtuman järjestäminen vaatii mittaamattomat määrät uskallusta, sisua, tahtoa ja taitoa, sekä tietenkin myös kohtalaisen paksun lompakon. Valitettavan harvoin työinto ja rahavirrat kuitenkaan ovat toistensa synonyymit, eivätkä parhaatkaan ideat ja motivaatio kanna, jos taloudellinen puoli on retuperällä… Onneksi on siis Sponssi.

Vuonna 2009 Ruton järjestäjät pystyttivät ensimmäistä kertaa Ruttoklubin, joka sai seuraajakseen kokonaisen kaksipäiväisen Ruttofestivaalin vuonna 2010. Ruton konsepti kaikessa yksinkertaisuudessaan on haalia kasaan mielenkiintoisia demo- ja undergroundmetallibändejä tarjoten yleisölle tilaisuuden pitää hauskaa ikärajattomasti ja ilmaiseksi uuteen musiikkiin tutustuen.

Ruttoklubin Suvi Merinen kertoo, että Ruton tapahtumat järjestetään aina talkoohengessä tee-se-itse-meiningillä. Merinen painottaa, että näissä hommissa pienemmät kulut otetaan suoraan omasta pussista ja kaikkeen, siis aivan kaikkeen, on varauduttava. Eurolleen laskettu budjetti ja varsinkin alussa varjona kummitellut kokemattomuus raastoi hermoja, ja Suvi kuvailee Sponssia Ruttotapahtumien ”elinehdoksi”, takaamalla yleisölle ilmaisen sisäänpääsyn kattaen festivaalin matkakorvaukset ja ruokakustannukset.

Takkiin tuli, mutta asenne ratkaisee

Ruttoklubi haki ja sai Sponssia yhteensä kahteen eri tapahtumaan, klubi-iltaan ja festivaaliin. Suvi Merinen kehaisee, että Klubi-illan avustuspäätös tuli nopeasti ja summakin oli juuri se, mitä oli haettukin. Mutta kuten yllä todettu, kaikkeen kannattaa varautua, sillä aina hommat eivät kuitenkaan sujahda putkeen. Festivaalin ajankohdan, vuodenvaihteen ja päätössäädösten vuoksi avustuspäätös venyi ja tuli lopulta vasta tapahtuman jälkeen. Tämä johti siihen, että Ruttofestivaali jäi taloudellisesti miinuksen puolelle. Nuoret tapahtumanjärjestäjät eivät kuitenkaan lannistuneet, Suvi Merisen mukaan päinvastoin.

– Tapahtumat toteutetaan aina mahdollisimman ammattimaisesti, mutta raha-asioiden suhteen toiminta ei aina ole niin ammattimaista siitä syystä, että rahoitukseen liittyy riskejä, epävarmuutta ja säätämistä. Tapahtumat vaativat paljon organisointia ja epävarmuus taloudellisesta tilanteesta syö henkisiä voimavaroja, Merinen miettii.

Sponssi ponnahduslautana

Merisen mietintämyssyssä ovat viime aikoina kuhisseet myös pohdinnat siitä, että myönnetäänkö Sponssia enää kolmatta kertaa samalle ryhmälle? Tämä mielessään Merinen ja muu Ruttoväki yrittävät jatkossa löytää tapahtumilleen muita rahoitusvaihtoehtoja, nyt kun taitoa ja kokemusta on karttunut.

– Kyllä Ruttoväki on luonnollisestikin kiitollinen kaikesta rahallisesta avusta, jota nuorisoasiainkeskukselta on tullut. Ilman Sponssia uskallus ei varmastikaan olisi riittänyt kokonaisen festivaalin järjestämiseen.

Ja mikäs siinä uskaltaessa. Ruttofestivaaleille löysi tiensä kahden päivän aikana vajaa 500 tyyppiä ja rahallisesta miinusluvusta huolimatta festivaalin fiilis ja kokonaishyöty paukautti plussan puolelle täysin voimin. Saadun palautteen punainen lanka oli ”Mahtavaa, että tämmöisiä tapahtumia järjestetään” ja se kantaa pitkälle. Hymyillen Suvi lupaa, että jatkoa seuraa varmasti.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *